Bijzondere spellen

Regelmatig zijn er aparte verdelingen waar nog (soms lang) over wordt nagepraat. Dus ook op internationale toernooien is dit zo. Sommige zijn zo bijzonder dat ze zelfs de bridgegeschiedenisboeken in gaan. We willen deze pagina gaan reserveren voor deze spellen, ingegeven door een meesterlijke psyche van één van Nederlands beste bridgers ooit: Bob Slavenburg.

Bridge kenmerkt zich doordat er een psychologische factor meespeelt en er sprake is van onvolledige informatie. Alleen jij weet precies wat je in je handen hebt en de andere spelers weten dat niet. Door hierop te anticiperen (door het bieden van een zogenaamde psyche) kan je de tegenstander maar daarmee ook je partner op het verkeerde been zetten. Bob Slavenburg (1917 - 1981) die in het prachtige spel hieronder Zuid zit, was een meester van de psyche.

 

 


 

Een goede psyche is punten waard

   N/OW 8 6 4 2    
    9 6 4 3    
    8 5 2    
    H 7    
A H V 7 B 10 9
H B A V 10 8 2
H B 3 A V 10 6 4
10 9 8 2  -
    5 3    
    7 5    
    9 7    
    A V B 6 5 4 3    

In een sterk bezet internationaal viertallentoernooi speelde Nederland in 1948 tegen Frankrijk. Bob Slavenburg zit Zuid.

 Noord

Oost

Zuid(Bob)

West

pas

1

1!!!

doublet

pas

pas

2

doublet

2

doublet

pas

pas

pas

 

 

 

 

Even recapituleren: Noord past en Oost opent met 1. Zonder blikken of blozen volgt Bob Slavenburg 1 met zijn 'mooie' doubleton. Uniek hoor, de man voelt gewoon aan zijn water dat er heel mooi contract voor de Fransen in zit en probeert ze op deze wijze flink dwars te zitten. West doubleert. Noord en Oost passen en Slavenburg biedt vervolgens uiteraard 2. West doubleert opnieuw (zijn tweede vierkaart wordt voor zijn neus geboden) en nu biedt Noord met zijn armoedige hand 2 ter contractverbetering. Oost doubleert en Slavenburg past, omdat hij er niet in gelooft dat hij zijn partner nog kan overtuigen dat het eigenlijk klaveren moet zijn. West en Noord passen ook.

Aan de andere tafel hadden de Nederlanders met deze O/W handen 6 geboden en dit contract met een overslag gemaakt. Dit team was hier natuurlijk allerminst tevreden over, want er is drie keer groot slem op dit spel te halen, zowel in ruiten, als harten, als schoppen en nog kwetsbaar ook, dus ze zagen de bui al hangen. Wat ze echter nooit konden bevroeden is dat hun nevenkoppel met de grillige Slavenburg in de hoofdrol het eindcontract 2 gedoubleerd voor N/Z zou bepalen.

2 zou gedoubleerd normaliter voor -1500 moeten gaan (oude telling: niet kwetsbaar was de eerste downslag 100 en elke volgende 200, dus zou Nederland uiteindelijk nog maar 1 IMP verliezen op dat spel. Normaliter.... maar niet in dit spel.

Want, de Fransman die West zit, start met het spelen van A, H en V om de Nederlanders zo min mogelijk de kans te geven om introevers te maken. Tot zijn stomme verbazing echter ziet hij bij zijn partner de boer, de tien en daarna ook nog de negen vallen. Nu moest hij wat naspelen (en hij heeft er natuurlijk al flink de schurft in dat zijn troefstart achteraf niet goed was. We waren er niet bij, maar we zien de man gewoon met een venijnig verwoestende blik naar Bob Slavenburg kijken). Enfin, waarschijnlijk durfde hij niet onder zijn - en  -heer vandaan te spelen, want hij speelt klaveren na; met desastreuze gevolgen. Slavenburg nam de slag met -heer in de dummy, trok de laatste troef en haalde vervolgens nog zes klaverslagen op waardoor er +470 kon worden genoteerd. 2 gedoubleerd contract terwijl er voor O/W (onder andere) 7 in zit. Als daar niet lang over nagepraat is.

 


 

Het 'Fredin Doublet'

   N/?      
    A H V 10 5    
    A 10 9 7    
    H V 7 6    
A H 10 6 3 2 V 9 8
6 2 B 7 3
V B 6 4 3 H 8 5 2
  B 10 8
    B 7 5 4    
    9 8 4    
         
    A 9 5 4 3 2    

We verhuizen naar 1997, naar het EK Viertallen in Montecatini waar in dit spel Zweden (O/W) tegen Duitsland (N/Z) speelt. Het spel is een klassieker geworden door de hoofdrol die de markante Zweedse bridgespeler Peter Fredin, hier West gezeten, erin speelt.

 Noord

Oost

Zuid

West (Peter)

1

pas

1

2

4

pas

pas!!

doublet!!

4SA

pas

5

pas

6

pas

7

doublet + a.p. 

 

Kijk toch eens wat er hier gebeurt. Het 2 bod van Peter is echt en belooft lengte schoppen. Het 4 bod van Noord is dat daarom vanzelfsprekend dus niet en is zo forcing als wat. Zuid ligt echter te slapen en past op het cuebid van zijn partner, die waarschijnlijk op dat bewuste moment een kleine rolberoerte moet hebben gehad.

Nu is Peter aan de beurt. Als hij past is het eindcontract van 4 een onmogelijke opgave voor de Duitse tegenspelers maar zijn 6-kaart schoppen kijken hem waarschijnlijk dermate verleidelijk aan, dat hij een strafdoublet geeft. Noord slaakt ongetwijfeld zijn grootste zucht van verlichting ooit en ook Zuid wordt weer wakker, want de Duitsers maken geen biedfouten meer en stomen in korte tijd naar groot slem klaveren dat niet down te branden is. En dat alles omdat Fredin met zijn doublet (dat sindsdien zijn naam draagt) de bieding openhield. Hij haalde de arbiter er nog bij maar die kon slechts zijn schouders ophalen en zijn sympathie betuigen. Een dure fout.

P.s. aan de andere tafel speelde Duitsland, (O/W zittend natuurlijk) 4 gedubbeld contract.

 


 

De bierkaart

   W/NZ V 3 2    
    B 10 6 4 3 2    
    8 2    
    8 7    
B 7 6 A H 8 4
A 9 8 5 V
A H 6 B 10 9 7 5
A 10 9 H 6 3
    10 9 5    
    H 7    
    V 4 3    
    V B 5 4 2    

 

Op de club proberen we de zogenaamde bierkaart populair te maken. De 7 (want dat is 'm) moet dan als laatste slag gemaakt worden, waarbij je ook minimaal je contract moet hebben gehaald. Als aan die voorwaarden zijn voldaan, is het leuk dat je tegenstanders jou en je partner trakteren op een biertje. Het is een Nederlands iets, dat echter niet alleen op clubniveau als geintje wordt gespeeld maar zelfs op wereldniveau voorkomt, zo blijkt uit het volgende spel uit 2009 waar Marion Michielsen en Tim Verbeek geschiedenis schreven door wereldkampioen voor de jeugd te worden.

 Noord

Oost (Tim)

Zuid

West (Marion)

-

-

-

1 SA

pas

2

pas

2

pas

3SA

pas

pas

pas

 

 

 

 

Noord moet uitkomen. Vanwege het 2 bod van West, ziet hij af van een hartenstart maar komt uit met 8.  De leider wint in de dummy met de boer, en speelt terug naar -aas en -heer. Het is grappig dat Marion nu al bezig is om de 7 te reserveren voor de laatste slag (en dat tijdens een WK), want ze geeft de dummy nadrukkelijk de opdracht om de 10 en de 9 bij te spelen! Na -heer, speelt ze een kleine schoppen naar de boer. Noord neemt uiteraard met -vrouw en nu speelt hij wel harten na die ze aan Zuid laat met zijn heer. Harten terug voor de Aas van West waarop in de dummy een klavertje verdwijnt. Daarna volgen -aas, aas, heer en 8 en daarna 5 en voilà.....7 als laatste slag. Het Nederlandse publiek juicht van plezier en het internationale publiek begrijpt niets van de plotselinge Nederlandse hilariteit. Het welverdiende drankje krijgt ze van haar partner. Leuk, zo'n spel!

 


 

1 SA - 7

   W/NZ H B    
    A 10 8 2    
    10 2    
    H V 9 6 5    
10 8 7 5 3 2 A V 4
7 6 5 9 4 3
V 4 A H B 8 7 3
A 3 7
    9 6    
    H V B    
    9 6 5    
    B 10 8 4 2    

Ook op onze eigen club komen soms heerlijke spelverdelingen en biedverlopen voor. Dit spel is er echt eentje om in te lijsten.

 Noord

Oost

Zuid

West

-

-

-

pas

1

1

1SA

pas

pas

pas

 

 

 

Op het biedverloop valt natuurlijk nog wel het een en ander aan te merken. Zo had Zuid in plaats van 1 SA, veel beter 2 kunnen bieden, want ook al wordt er minimaal met een tweekaart geopend, de kans is toch groter dat Noord gewoon een drie- of een vierkaart  in die kleur heeft. Bovendien is het bod veiliger dan 1SA waar geen enkele ruitendekking in te ontdekken valt. Oost gaat ook niet vrijuit, want die had met deze mooie hand normaal gesproken nog wel 2 mogen bieden, nog even afgezien van dat het jammer is dat OW hun schoppenfit niet weten te vinden. Maar goed, het bieden blijft steken bij 1SA te spelen door Zuid. En West mag starten.

West start logischerwijs met . Noord zit meteen in een kansloze vork en moet zijn beide honneurs aan Oost laten, die na aas en vrouw de 4 terugspeelt, zodat partner West de resterende 4 slagen in de schoppenkleur kan oprapen. Hij heeft zijn partner ruiten horen bieden en speelt -vrouw voor die houdt. 4 na, waarna Oost nog 5 slagen in ruiten maakt. West had een handige 3, waarmee hij die kleur kon aanseinen, zodat ook de 13e slag voor OW was. 1SA - 7 is een score die werkelijk toch zelden of nooit voorkomt.

 Aan de andere tafels werden deelscores in de   en (alsmede een twijfelachtige 2-1) voor OW bereikt en een keer 2-1 voor NZ.