Overzicht van conventies en/of conventionele biedingen

 

 
Op deze pagina tref je een uitleg van een aantal conventies of conventionele biedingen. De lijst is uiteraard (bij lange na) niet compleet. Als je een conventie aan de lijst toegevoegd wilt hebben, laat het ons even weten.

 

   
Bergen Raises Marmic Niemeijer  
Brozel Muiderberg Rubensohl  
Ghestem Multi 2 Stayman  
Jacoby Multi Landy T-walsh  

 

Vergeet conventionele biedingen niet te alerteren. Zie tabblad bridge - alerteerregels (aparte pagina) voor meer informatie.

 

 


Bergen Raises

Bergen Raises is een handige conventie die erop gebaseerd is om een of  contract te spelen en daarbij zo nauwkeurig mogelijk de kracht en het aantal troefkaarten vast te stellen (uitgaande van 5-kaart hoog). Ook heeft de conventie de mogelijkheid om de kleur preëmptief te verhogen

 

Onderstaand biedverloopje komt vaak genoeg voor:

Noord Oost Zuid West
1  pas 3 pas
?      

 

3 belooft 10, 11 punten en kan een driekaart zijn. Het is nu aan Noord om te bepalen of hij past of toch de manche biedt (in de meeste situaties althans) Die afweging is niet altijd eenvoudig en soms zelfs een blinde gok. Past hij, dan zal je zien dat achteraf 3 + 1 genoteerd kan worden; biedt hij 4 dan zal het wel weer -1 gaan omdat ook weer achteraf de wat magere 5 - 3 fit toch niet goed genoeg bleek.

De Bergen Raises conventie is erop gericht om een dergelijk biedverloop meer gefundeerd te kunnen doen. Hieronder kunt u zien hoe:

Antwoorden na 1 of 1:

-  2/  6 - 9 punten een een 3-kaart troefsteun
-  3  6 - 9 punten met minimaal een 4-kaart steun.
-  3  10 - 11 punten met minimaal een 4-kaart steun
-  3/  0 - 5 punten met minimaal een 4-kaart steun
-  2SA  10 - 11 punten met een 3-kaart steun of 16+ met minimaal een 3-kaart steun
-  3SA  12 - 15 punten met minimaal een 3-kaart steun en een gebalanceerde hand

-  4 / 0 - 5 punten met minimaal een 4-kaart steun en distributionele overwaarde

 

De openaar van 1/ herbiedt nu als volgt:

-  Na 2/:  pas met een minimale hand; 3/ inviterend; 4/ met een sterke hand; beetje common sense allemaal
-  Na 3:  3/ met 12 - 14; 3 is een invite voor de manche; 4/ met 17 - 19 punten ongeveer
-  Na 3:  3/ met  een minimale hand (zal toch niet vaak gebeuren?); meestal 4/; elk ander bod is een controle met sleminteresse
-  Na 3/:  bijna altijd pas natuurlijk, je partner kan immers 0 punten hebben
-  Na 2SA gaat hij heel nauwkeurig zijn punten aangeven: 3 = 11-12, 3 = 13-14; 3 = 15-16 en 3 = 17-18; diens partner moet nu genoeg weten
-  Na 3SA:  de keuze is pas (3SA als eindcontract kan soms best leuk zijn) of 4/; elk ander bod is een controle met sleminteresse

-  Na 4 /: pas

 


Brozel

Brozel is net als de hier verderop beschreven Multi Landy conventie, een verdediging tegen een vijandelijke 1SA opening en kan een 1, een 2 of zelfs een 3-kleurenspel aangeven. Ook belooft Brozel, net als de meeste verdedigende conventies enige slagkracht met punten in de aan te geven kleuren. Afhankelijk van distributie en kwetsbaarheid heb je ongeveer 8-15 HCP in je handen.

 

Een 1-kleurenspel

 • Je biedt 'doublet'. Je belooft daarmee minimaal een 6 kaart in een willekeurige kleur.
 • Partner biedt normaal gesproken 2 als relay maar kan ook passen waarmee hij het doublet van partner tot strafdoublet promoveert

Een 2-kleurenspel (5-5 of 5-4 verdeling)

 • 2 belooft en
 • 2 belooft en
 • 2 belooft en
 • 2 belooft en een lage kleur (omdat mogelijk op drieniveau naar een fit gezocht moet worden, moet 2 bij voorkeur toch wel een vijfkaart beloven)
 • 2SA belooft beide lage kleuren

    Antwoorden:

 • In de meeste situaties past partner of biedt de tweede kleur;
 • Als partner bij het 2 bod minder dan 3 schoppenkaarten heeft, antwoordt hij 2SA als relay wat wil zeggen: 'partner, bied je lage kleur';
 • Na het 2SA bod wordt uiteraard 3 of 3 geboden;
 • In uitzonderlijke gevallen kan partner een eigen kleur bieden. Dit moet dan wel een lange kleur zijn (6, 7+) want hij hoeft weinig troefsteun aan de overkant te verwachten;
 • Heeft partner een sterke hand qua punten of distributie, dan kan hij partners kleur verhogen of een sprong wagen, waarmee hij in elk geval aangeeft een manche te ruiken.

Een 3-kleurenspel (4-4-4-1 of 5-4-4-0)

 • Hier bied je op 3-niveau de singleton of de renonce die je hebt. Let op: omdat partner misschien op 4-niveau moet antwoorden moet je hier dus wel een stuk sterker zijn dan de vorige twee situaties. Minimaal 15 punten is raadzaam.

 

 


Ghestem

Ghestem  is een populaire conventie om na een openingsbod (in een willekeurige kleur op 1-hoogte) van de tegenpartij, een tweekleurenspel aan te kunnen geven. Er bestaan zwakke en sterke varianten van, maar wij geven er de voorkeur aan om deze conventie met een sterke hand te spelen. Met Ghestem kun je eenvoudig in één klap beide kleuren kenbaar maken.

 

Randvoorwaarden

 • minimaal een opening, sterkere handen mogen natuurlijk ook; een en ander afhankelijk van de distributie;
 • minimaal een 5-5 verdeling. Een zeskaart kan, een vierkaart niet!

De conventie bestaat 'slechts' uit drie biedingen:

 • Een cuebid zonder sprong belooft de uiterste twee overgebleven kleuren;
 • Een sprongbod van 2SA belooft de beide laagst overgebleven kleuren;
 • Een sprongbod naar 3 belooft de beide hoogst overgebleven kleuren.

Voorbeelden van het cuebid (de uiterste twee kleuren):

Noord Oost Zuid West
1 2    
   
Noord Oost Zuid West
1 2    

 

       
Oost belooft en     Oost belooft hier en 

 

Voorbeelden van het 2SA volgbod (de laagste kleuren):

Noord Oost Zuid West
1 2SA    
   
Noord Oost Zuid West
1 2SA    

 

       
Oost belooft en     Oost belooft hier en 

 

Voorbeelden van het 3 volgbod (de hoogste kleuren):

Noord Oost Zuid West
1 3    
   
Noord Oost Zuid West
1 3    

 

       
Oost belooft en     Oost belooft hier en

 

Hoe nu verder:

Het moge duidelijk zijn dat West als partner van de Ghestembieder moet bieden als Zuid besluit te passen. Zolang de bieding op tweeniveau is, is er weinig aan de hand. West kan de gewenste kleur uitkiezen. Zwak op tweeniveau, inviterend op drieniveau.

Noord Oost Zuid West
1 2 pas 2 / 3

 

Maar veel antwoorden zullen al op drieniveau zijn en dan kun je (voor de hoge kleuren althans) niet meer van een invite spreken. Ziet West in onderstaand voorbeeld dat er een hartenfit is, dan heeft hij feitelijk alleen maar keus tussen 3 en 4.

Noord Oost Zuid West
1 2 pas 3 / 4

 

Met zeldzame verdelingen waarin West ineens slemmogelijkheden ziet (tegenstander Noord heeft immers geopend) is het het handigste om dit via een cuebid kenbaar te maken.

Noord Oost Zuid West
1 2 pas 3

 

 


Jacoby

De Jacoby conventie wordt gespeeld als partner 1SA of 2SA heeft geopend.

Je past deze conventie toe als je minimaal een 5-kaart of een 6-kaart in of hebt. De conventie houdt in dat je één niveau lager biedt dan de kleur die je hebt, met daarbij de afspraak dat je partner weer één niveau hoger biedt (en daarmee dus jouw lange of kaart).

Dit heet een transfer. Deze conventie staat daarom ook bekend onder de naam Jacoby Transfer.

Het grote voordeel van zo'n transferbieding is dat de sterke hand (namelijk de - in dit voorbeeld - 1SA hand van je partner) het spel speelt. Je mag 2 of 2 namelijk al antwoorden met 0 punten en je wilt niet dat de mooie hand van partner als dummy op de tafel op tafel komt te liggen. Bovendien is het beter dat de uitkomst naar de sterke hand toe is (dat scheelt veelal een slag).

Als partner 1SA heeft geopend en wij hebben een 5-kaart of een 6-kaart dan bieden we 2! De kleur lager dus en partner biedt daarop verplicht 2 waarop je eventueel kunt doorbieden of kunt passen.

Als partner 1SA heeft geopend en wij hebben een 5-kaart of een 6-kaart dan bieden we 2! De kleur lager dus en partner biedt daarop verplicht 2 waarop je eventueel kunt doorbieden of kunt passen.

Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  
 

Antwoorden na een 1SA - 2 - 2:

 • 0 - 7 punten = pas
 • 8 à 9 punten en een 5-kaart = 2 SA
 • 10+ punten en een 5-kaart = 3 SA
 • 8 à 9 punten en een 6-kaart = 3
 • 10+ punten en een 6-kaart = 4
 
Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  
 

Antwoorden na een 1SA - 2 - 2:

 • 0 - 7 punten = pas
 • 8 à 9 punten en een 5-kaart = 2 SA
 • 10+ punten en een 5-kaart = 3 SA
 • 8 à 9 punten en een 6-kaart = 3
 • 10+ punten en een 6-kaart = 4

Jij als antwoordende hand, hebt nu je kaart 'verteld' en het is aan je partner om eventueel het eindcontract te bepalen (uiteraard is dat niet van toepassing als je 0 - 7 punten al gepast had).

> De 1SA openaar kan namelijk ook meer dan minimaal 2-kaart of een 2-kaart in zijn hand hebben. In dit geval corrigeert hij jouw 2SA/3SA bod naar respectievelijk 3/ of misschien naar 4/.

> De 1SA openaar kan ook nog eens sterker zijn dan de minimale 15 punten. Als hij 16 of 17 punten heeft, kan hij jouw bod van 2SA, 3 of 3 alsnog verhogen naar de juiste manche.

Een uitbreiding op Jacoby:

 

Je hebt als Noord de volgende mooie hand Het biedverloop gaat zoals hieronder:
 A B
 A V 10 2
 H 10 8
 V B 6 2
Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
?      
   


De 'standaard' Jacoby conventie dicteert dat Noord hier 2 moet antwoorden en de kans is groot dat Zuid daarop past. Nou daar zit je dan in 2, terwijl partner Zuid maar een punt of 5, 6 hoeft te hebben om een kansrijke manche te kunnen spelen.

Om dit te voorkomen en om het onderzoek naar de manche open te houden, biedt Noord geen 2 maar zijn tweede kleur, dus 3 in dit geval en hij zegt daarmee het volgende: "Partner, ik heb een vierkaart voor je mee (samen minimaal 9 troeven dus) en ik heb 17 punten. Zie jij kans om de manche te bieden?"

Het eindbod ligt bij partner Zuid. Met 0-4 punten zal hij 3 bieden. Met 5 punten of meer wordt het 4. Beide ruitenkleuren zijn uiteraard een transfer naar , zodat de sterke hand van Noord het spel speelt en mogelijkerwijs een fraai uitgeboden 4 tot een goed einde gaat brengen.

 

 

       


Marmic

Marmic is een verdediging tegen een vijandelijke preëmptieve opening. Je hebt meestal een fraaie kaart (zo rond een punt of 15) in je handen en je wilt best de manche (of meer) gaan spelen maar ja, je moet de bieding al minimaal op 3-niveau beginnen en dat maakt de communicatie met partner een stuk lastiger. Het is daarmee bijna noodzakelijk om die eerste stap via een conventie te zetten.

Marmic lijkt geen vastomlijnde conventie als Jacoby of Stayman die allemaal redelijk nauwkeurig gedefinieerd zijn. Door onderlinge afspraken zijn er meerdere varianten op hetzelfde thema te bedenken. In het algemeen bestaat de conventie uit de volgende afspraken:

 

Na een opening van bijvoorbeeld 3:

 • doublet: in 2e of 4e hand in principe informatief. Systemen waarbij het doublet ook voor straf kan zijn, leiden doorgaans tot onduidelijkheid daar partner dit veelal niet kan opmaken uit zijn eigen kaart en mogelijkerwijs moet gokken. Natuurlijk kan en mag hij het doublet inlaten waarmee het alsnog een strafdoublet wordt.
 • 3, 3 of 3 = de ongewenste kleur. Je biedt hier een sterk 2-kleurenspel bestaande uit de overige twee ongeboden kleuren;
 • 3SA = de overige 3 kleuren:  , en derhalve (partner kan hier eventueel op passen als hij tenminste een dubbele ruitenstop heeft);
 • 4 betekent een renonce in en is uiteraard forcing
 • Een sprong in een kleur (meestal 4 of 4) belooft een sterke hand met minimaal een 6 of 7 kaart in die betreffende kleur

Vind je de aansluiting met partner dan is dat mooi en werkt de conventie goed, maar er kleven ook wel degelijk nadelen aan. Zo komt een tweekleurenspel in de situatie van een preëmptieve opening niet zo vaak voor. Het in één klap zelf de manche bieden is natuurlijk ook niet geheel zonder risico en daarnaast is het uitbieden van een 4 contract na een vijandelijke opening van 3 niet makkelijk omdat je niet kunt springen (hier wordt daarom soms de afspraak gemaakt dat 4 na 3 reëel is).

 


Muiderberg

De Muiderberg conventie is een redelijk vastomlijnde conventie en wordt (ook binnen onze vereniging) veel gebruikt. Als we de Muiderberg conventie toepassen zijn we 'zwak' en openen we op 2 niveau.

 

Optie 1: We openen met 2

We hebben dan een 5-kaart (niet meer en niet minder) en minimaal een 4-kaart (kan dus ook langer) in of in .

Punten: minimaal 5, maximaal 10 (houd een beetje rekening met de kwetsbaarheid).

Optie 2: We openen met 2

We hebben dan een 5-kaart (niet meer en niet minder) en minimaal een 4-kaart (kan dus ook langer) in of in .

Punten: minimaal 5, maximaal 10 (houd een beetje rekening met de kwetsbaarheid).

 

Antwoorden na een 2 opening:

 • pas: een zwak spel, je hebt niks in de melk te brokkelen
 • 2 is echt, dus gewoon om te spelen
 • 2SA is manche forcing (zie hierna).
 • 3: Als je op zoek bent naar de lage kleur (je moet ze dus wel beide hebben)
   openaar past als zijn tweede kleur is of corrigeert naar 3.
 • 3 is inviterend voor 4
 • 3 of 4 is preëmptief.
 • 3 is manche forcing met een solide -kaart.
 • 4 of 4 zijn splinterbids.
 • Alle overige biedingen zijn om te spelen (verzin het maar, het komt niet veel voor)

Antwoorden na een 2 opening:

 • pas: een zwak spel, je hebt niks in de melk te brokkelen
 • 2SA is manche forcing (zie hierna).
 • 3: Als je op zoek bent naar de lage kleur (je moet ze dus wel beide hebben)
   openaar past als zijn tweede kleur is of corrigeert naar 3.
 • 3 is inviterend voor 4
 • 3 of echt, dus gewoon om te spelen.
 • 3 of 4 is preëmptief.
 • 4 of 4 zijn splinterbids.
 • Alle overige biedingen zijn om te spelen (verzin het maar, het komt niet veel voor)

Nu heeft partner op 2 of 2 geantwoord met 2SA: (manche forcing relay):

 • 3 Je hebt een 4- of een 5-kaart en je hebt een zwak spel, dus 5 of 6 punten en een 5-4-2-2 verdeling bijvoorbeeld.
 • 3 idem als hierboven maar dan voor de .
 • 3 Je hebt weer 4- of een 5-kaart en een relatief sterker spel, dus 8 à 10 punten en een 5-5-2-1 of een 5-4-3-1 verdeling bijvoorbeeld.
 • 3 Je hebt 4- of een 5-kaart en een relatief sterker spel, dus 8 à 10 punten en een 5-5-2-1 of een 5-4-3-1 verdeling bijvoorbeeld.
 • 4 Minimaal een 6+ kaart .
 • 4 Minimaal een 6+ kaart .
 

       


Multicoloured 2

De Multicoloured 2 (of kortweg de 'Multi') is een meer moderne en veel gebruikte variant op de zwakke 2 en 2 openingen.

We openen met 2 als we zwak zijn (minder dan 11 punten; circa 8 losers) met een 6-kaart of een 6-kaart . We openen ook met 2 als we sterk zijn (de traditionele sterke 2 openingen) in of .

 

Antwoorden na partner's opening van 2:

 • Met een zwak spel en geen aansluiting in beide hoge kleuren bied je 2.
     > de openaar past hierop of corrigeert naar 2.
 • Als je een redelijk spel hebt met aansluiting in , dan bied je ook 2!
     > de openaar past plichtsgetrouw met een 6-kaart of corrigeert naar 2.
     > bij een correctie naar , kan je alsnog een manchepoging doen.
 • Als je een redelijk spel hebt met alleen aansluiting in , bied dan 2!
      >  Heeft de openaar een zwakke dan past hij, maar heeft hij toch de 
          6-kaart , dan biedt hij 3 of misschien zelfs 4.
 • Als je een sterk spel in je handen hebt en een manche ruikt, dan bied je 2SA:

   

  Noord Oost Zuid West
  2 pas 2SA pas
  ?      
   

  Antwoorden na 2 - 2SA:

  -  3 belooft een minimale zwakke 2 in .
  -  3 belooft een minimale zwakke 2 in .
  -  3 is een goede zwakke 2 in (of -als je het zo speelt- een transfer naar )
  -  3 is een goede zwakke 2 in (of -als je het zo speelt- een transfer naar )
  -  4 semi-forcing voor de
  -  4 semi-forcing voor de

   

  Mocht je als openaar de sterke of bezitten, dan bied je na partner's antwoord van 2 of 2 natuurlijk meteen je sterke kleur, bijvoorbeeld:

  Noord Oost Zuid West
  2 pas 2 pas
  3      

   

 

Medio 2015 kwam in de A lijn een spel voor waarin Zuid opent met 2. West past. Wat bied je als Noord met onderstaande hand?

 H B 10 5 2
 -
 A 7 5 3
 B 10 6 2


2 is uit den boze, want daarmee geef je interesse in aan. 2SA kan ook niet, daar is de hand te zwak voor. Sommige Noord-spelers zochten daarom hun heil in de lage kleuren maar dat leidde van kwaad tot erger. Ons inziens is het beste bod hier toch gewoon 2.  Geen enkele conventie is zaligmakend en dus ook de Multi niet. Heel af en toe kan het een keer voorkomen dat je in een 6-0 fit zit. Het zij zo.

 

 


Multi Landy

De Multi Landy is net als de eerder beschreven Brozel conventie een verdediging tegen een vijandelijke 1SA opening en geeft een tweekleurenspel aan en enige slagkracht.

Na 1SA door de tegenpartij, bied je (ook in de vierde hand) als volgt:
-  2 Minstens een vierkaart in zowel als .
-  2 Gelijk aan de Multi 2 m.b.t. de hoge kleuren. Dus een zeskaart of .
-  2 Gelijk aan de Muiderberg conventie met betrekking tot de 2 opening.
-  2 Gelijk aan de Muiderberg conventie met betrekking tot de 2 opening.
 

Antwoorden na 2:

 • pas. Je hebt een zwak spel maar wel een lange -kaart.
 • 2  is een relay. Geen voorkeur. "Partner, bied zelf je beste kleur."
 • 2/ belooft een zwakke hand en steun in die kleur.
 • 3/ belooft een limiethand en steun in die kleur.

Antwoorden na 2:

 • Idem als bij de antwoorden bij Multicoloured 2  met betrekking tot de hoge kleuren.

Antwoorden na 2 en 2:

 • Idem als bij de antwoorden bij de Muiderberg conventie.

 

 


Niemeijer

De Niemeijer conventie is een alternatief voor de Stayman conventie en vraagt na een SA opening - net als Stayman - met 2 naar de hoge kleuren van de SA openaar. Niemeijer is vooral praktisch als de SA openaar ook een vijfkaart in de hoge kleuren kan hebben, want die is met deze conventie te ontdekken.

Voorheen was deze conventie voorbehouden aan de 2SA opening. Omdat tegenwoordig vijfkaarten hoog steeds meer deel uitmaken van de 1SA opening (was vroeger uit den boze), zien we steeds vaker dat Niemeijer ook na de 1SA opening wordt toegepast. De uitleg hier is daarop gebaseerd (bij een 2SA opening is alles gewoon 1 niveau hoger).

Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
?      

 

Wat biedt Noord na 1SA - 2?

-  2  : Belooft één of beide vierkaarten hoog.
-  2  : Belooft een vijfkaart
-  2  : Belooft een vijfkaart
-  2SA : Geen vierkaart en ook geen vierkaart .

 

Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  

 

Wat herbiedt Zuid na 1SA - 2 - 2?

-  2  : belooft een vierkaart (de ongewenste kleur. We willen tenslotte dat de
   SA openaar het contract gaat spelen).
-  2  : belooft een vierkaart (idem, de ongewenste kleur).
-  2SA : we hebben slechts een driekaart in een of beide hoge kleuren en we waren op
   zoek naar een vijfkaart hoog bij partner, maar dat feest gaat dus niet door.
-  3  : belooft beide vierkaarten hoog. "Partner, zeg jij maar of je of wilt spelen.

 

 


Rubensohl

Als partner 1 SA heeft geopend en er vervolgens door de tegenpartij wordt tussengeboden, vervallen in het algemeen de gebruikelijke conventies zoals Stayman en Jacoby. Om toch enigszins het initiatief te houden is Rubensohl een handige conventie. al zien we hem toch steeds minder vaak op de systeemkaarten staan.

Noord Oost Zuid West
1SA 2 ?  
       

 

Het algemene principe: Elk bod van 2SA tot en met 3 is een transfer, met uitzondering van de transfer naar de door de tegenstander tussengeboden kleur want dat bod wordt Stayman en belooft daarmee de andere vierkaart(en) hoog.

Elk ander bod op 2 niveau is om te spelen.

Na 1SA bij partner en 2 (natuurlijk) tussendoor:

-  2  : minstens een vijfkaart in die kleur en gewoon om te spelen.
-  2  : minstens een vijfkaart in die kleur en gewoon om te spelen.
-  2SA : is een 5+ kaart in . Kan zwak zijn! Er is namelijk geen bod op 2 niveau mogelijk.
-  3 : is in deze situatie dus Stayman en belooft minimaal een 4-kaart in een hoge kleur.
 

  Partner kan hierop het volgende antwoorden:

    > 3 : geen dubbele stop in en geen 4-kaart hoog.
    > 3 : een 4-kaart en eventueel ook een 4-kaart .
    > 3 : een 4-kaart en dus geen 4-kaart .
    > 3SA: ontkent een 4-kaart in de hoge kleuren maar belooft een dubbele stop in .
 

-  3 : minstens een limiethand met een 5+ kaart .
-  3 : minstens een limiethand met een 5+ kaart .
-  3SA: om te spelen.

 

Nog een voorbeeld.  Na 1SA bij partner en 2 (natuurlijk) tussendoor:

Noord Oost Zuid West
1SA 2 ?  
       

 

-  2SA : is een 5+ kaart in . Kan zwak zijn! Er is namelijk geen bod op 2 niveau mogelijk.
-  3  : is een 5+ kaart in . Kan zwak zijn! Er is namelijk geen bod op 2 niveau mogelijk.
-  3  : is een 5+ kaart in . Kan zwak zijn! Er is namelijk geen bod op 2 niveau mogelijk.
-  3 : is in deze situatie dus Stayman en belooft minimaal een 4-kaart in .
 

  Partner kan hierop het volgende antwoorden:

    > 3 : geen 4-kaart en geen stoppers voor 3SA.
    > 3SA: ontkent een 4-kaart maar belooft een dubbele stop.
    > 4 : een 4-kaart .
 

-  3  ontkent een vierkaart maar belooft beide lage kleuren. Partner biedt hierop 3SA
   als hij de benodigde dekking heeft en anders zijn beste lage kleur.
-  3SA: om te spelen.
 

 


Stayman

Waarschijnlijk de meest gespeelde conventie. Als partner 1 SA heeft geopend en jij antwoordt met 2 dan zegt dat niets over je klaverbezit. Je geeft aan dat je op zoek bent naar eventuele hoge kleuren van partner. Je hebt zelf minimaal een vierkaart in harten of in schoppen en mogelijk ook allebei en 8 punten of meer. Wanneer je 2 biedt, schat je in dat een troefcontract in de hoge kleuren waarschijnlijk beter zal uitpakken dan wanneer er SA wordt gespeeld. Mogelijk omdat je bijvoorbeeld helemaal geen klaveren hebt!

Schematisch ziet deze conventie er als volgt uit

We bieden Stayman 2 vanaf 8 punten of meer met een vierkaart harten en/of schoppen. We onderzoeken de mogelijkheden om de manche te kunnen spelen en vragen partner zijn hand wat nauwkeuriger te omschrijven.

De antwoorden kunnen vervolgens zijn:

-  2 : Ik heb geen vierkaart en ook geen vierkaart .
-  2 : Ik heb een vierkaart en misschien ook wel een vierkaart .
-  2 : Ik heb een vierkaart .
 

Je weet nu wat partner ongeveer in zijn handen heeft en je kunt op basis daarvan de volgende logische antwoorden geven:

Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  
 • 2SA : met 8 of 9 punten. De hoge kleuren worden toch niks, dus een limietbod voor 3SA.
 • 3SA : met 10 tot maximaal 15 punten
Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  
 • 2SA : Als je alleen een vierkaart hebt en geen steun in met 8 of 9 punten (*)
 • 3SA : Als je alleen een vierkaart hebt en geen steun in met 10+ punten (*)
 • 3  : Met een vierkaart en 8 of 9 punten
 • 4  : Met een vierkaart en 10+ punten.

(*) Na het antwoord 2SA of 3SA kan de 1SA openaar alsnog naar gaan. De ontkenning van de in deze situatie belooft immers een vierkaart , anders had je namelijk niet de Stayman conventie toegepast.

Noord Oost Zuid West
1SA pas 2 pas
2 pas ?  
 • 2SA : Als je alleen een vierkaart hebt en geen steun in met 8 of 9 punten (*)
 • 3SA : Als je alleen een vierkaart hebt en geen steun in met 10+ punten (*)
 • 3  : Met een vierkaart en 8 of 9 punten
 • 4  : Met een vierkaart en 10+ punten.

 


T-Walsh

De T-Walsh is een handige conventie die erop gericht is om na een 1 opening al op 1-hoogte een mogelijke fit in of te kunnen ontdekken en die vervolgens door de openaar te kunnen laten spelen. De sterke hand laten spelen is immers de essentie van transferbiedingen. De 'T' staat hier dan ook voor 'Transfer' en het is een variant op de traditionele Walsh conventie.

De conventie lijkt redelijk vastomlijnd als je de uitleg zo hier en daar op het internet leest, maar is het toch niet. Sommigen spelen de uitgebreide volledige variant, anderen weer een vereenvoudigde versie daarvan of hebben er een eigen tussenmaat op verzonnen. Om het simpel te houden laten we hier de eenvoudige versie zien.

Je past de T-Walsh toe als je partner met 1 heeft geopend en er niet door de tegenpartij (behoudens met een 'doublet') wordt tussengeboden. Dus alléén in de volgende situaties:

Noord Oost Zuid West
1 pas ?  
  of  
Noord Oost Zuid West
1 doublet ?  

 

 • Als Zuid 1 biedt, dan belooft hij minimaal een vierkaart
 • Als Zuid 1 biedt, dan belooft hij minimaal een vierkaart
 • Als Zuid 1 biedt, geeft hij een verdeelde hand aan, zonder een 4-kaart in de hoge kleuren (en dus een voorstel voor SA)
 • Als Zuid 1SA biedt, dan belooft hij minimaal een vierkaart
Noord Oost Zuid West
1 pas 1 pas
?      

 

 

 • Als Noord 1 herbiedt, dan belooft hij precies een driekaart
 • Als Noord 1 herbiedt, dan belooft hij minder dan een driekaart maar wel een vierkaart
 • Als Noord 1SA herbiedt, dan belooft hij minder dan een driekaart en ontkent tevens een vierkaart
 • Als Noord 2 herbiedt, dan belooft hij minimaal een vierkaart
 • Als Noord 2SA of 3SA herbiedt, dan is dat (semi) manche-forcing (zie hieronder)
Noord Oost Zuid West
1 pas 1 pas
?      

 

 

 • Als Noord 1 herbiedt, dan belooft hij precies een driekaart
 • Als Noord 1SA herbiedt, dan belooft hij minder dan een driekaart
 • Als Noord 2 herbiedt, dan belooft hij minimaal een vierkaart
 • Als Noord 2SA of 3SA herbiedt, dan is dat (semi) manche-forcing (zie hieronder)

Zie je hoe mooi de T-Walsh kan zijn? Als Zuid een vijfkaart of heeft, dan weet hij op 1 niveau al dat er een mogelijke 5-3 fit is ja of nee.

Hoe nu verder:

Allereerst is het goed om te weten dat de openaar niet op de transfer-invite van zijn partner hoeft in te gaan; in tegenstelling tot Jacoby bijvoorbeeld waar dat wel 'verplicht' is (uitzonderingen en andere afspraken daargelaten). Zie het volgende voorbeeld:

Noord Oost Zuid West
1 pas 1 pas
2      

 

 

 • Het steunen (of ontkennen) van de kleur hoeft dus niet. Met 2 als herbieding ontkent de openaar, zowel als   maar belooft een lange klaverenkleur en een gewone, niet al te sterke opening.

Bij veel T-Walsh spelers is het overigens gebruikelijk om alle herbiedingen op 1 en 2 niveau (behalve het 2SA antwoord natuurlijk) te koppelen aan een gewone opening, dus 12 t/m 14 punten.

Sterk herbieden kan ook:

Noord Oost Zuid West
1 pas 1 pas
2SA  / 3SA      

 

 

 • 2SA belooft hier een sterke hand (18, 19 HCP) en geen troefsteun in
 • 3SA belooft hier een sterke hand (18, 19 HCP) met minimaal een vierkaart troefsteun in