Een opmerkelijk spel

Maandag 10 december kwam in de B-lijn het volgende spel voor, waarbij één score zeer opmerkelijk te noemen was.

 

  W/NZ H B    
    A 10 8 2    
    10 2    
    H V 9 6 5    
10 8 7 5 3 2 A V 4
7 6 5 9 4 3
V 4 A H B 8 7 3
A 3 7
    9 6    
    H V B    
    9 6 5    
    B 10 8 4 2    

 

Het biedverloop gaat als volgt.

Noord Oost Zuid West
     -     -     - pas
1 1  1 SA pas
pas pas    

 

Op het biedverloop valt natuurlijk nog wel het een en ander aan te merken. Zo had Zuid in plaats van 1 SA, veel beter 2 kunnen bieden, want ook al wordt er minimaal met een tweekaart geopend, de kans is toch groter dat Noord gewoon een drie- of een vierkaart  in die kleur heeft. Bovendien is het bod veiliger dan 1SA waar geen enkele ruitendekking in te vinden is. Oost gaat ook niet vrijuit, want die had met deze mooie hand normaal gesproken nog wel 2 mogen bieden, nog even afgezien van dat het jammer is dat OW hun schoppenfit niet weten te vinden. Maar goed, het bieden blijft steken bij 1SA te spelen door Zuid. En West mag starten.

West start logischerwijs met . Noord zit meteen in een kansloze vork en moet zijn beide honneurs aan Oost laten, die na aas en vrouw de 4 terugspeelt, zodat partner West de resterende 4 slagen in de schoppenkleur kan oprapen. Hij heeft zijn partner ruiten horen bieden en speelt -vrouw voor die houdt. 4 na, waarna Oost nog 5 slagen in ruiten maakt. West had een handige 3, waarmee hij die kleur kon aanseinen, zodat ook de 13e slag voor OW was. 1SA - 7 is een score die werkelijk toch zelden of nooit voorkomt.

 Aan de andere tafels werden deelscores in de   en (alsmede een twijfelachtige 2-1) voor OW bereikt en een keer 2-1 voor NZ.